Skip to content
Recent

Infecțiile nosocomiale – eterna dramă. Bușoi, 3 solicitări pentru guvernanți

Infecțiile nosocomiale sunt una dintre eternele drame din sistemul de sănătate românesc. Medicul și europarlamentarul PNL Cristian Bușoi are trei solicitări pentru actualii guvernanți PSD-ALDE.

Amintim că joi Radio România Actualități a publicat pe site-ul propriu un material potrivit căruia situația dezinfectanților este la fel de precară ca acum doi ani și jumătate, astfel încât un nou scandal Hexi Pharma poate izbucni oricând.

VEDEȚI ȘI: Sistemul de sănătate – bombă cu ceas. S-ar putea reedita scenariul Hexi Pharma

În aceste condiții, într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro, Cristian Bușoi îi critică pe actualii șefi de la Ministerul Sănătății, acuzându-i că nu fac altceva decât „să peticească crizele care apar și trec, fără ca nimic fundamental să se schimbe, nici în îmbunătățirea infrastructurii spitalicești, nici în maniera în care sunt tratați pacienții în spitale”.

Iată precizările integrale ale eurodeputatului – inclusiv cele trei cerințe pentru cei care se află acum la putere (sublinierile ne aparțin):

„După 2 ani de la scandalul Hexipharma nu s-a schimbat nimic esențial nici în ceea ce privește controlul infecțiilor nosocomiale și nici în cea ce privește verificarea substanțelor folosite pentru dezinfecție. Ministerul Sănătății ori doarme pe el, ori știe și nu face nimic cu bună știință. Fără idealisme și fără a căuta o vânătoare de vrăjitoare, sistemul verificării substanțelor biocide se fundamentează pe sinceritatea raportării actorilor de pe piață în condițiile în care obiectivul esențial pe această piață, ca pe oricare alta, este profitul. Solicit Ministerului Sănătății un răspuns clar și un plan de acțiune pentru reglementarea condițiilor de atestare a biocidelor.

1. Trebuie reglementată clar funcționarea unui laborator acreditat în sistemul public care să poată face propriile verificări;

2. Definirea clară a manierei în care are loc testarea biocidelor, cu diferențierea între testul de concentrație al substanței active și testul eficacității pe micro-organisme, pe același lot de produs;

3. O procedură de verificare periodică după regulă statistică și un plan de eșantionare, astfel încât firmele să fie interesate să mențină calitatea superioară a produselor; în același timp, este nevoie de o strategie națională de descurajare a supra-utilizării de antibiotice, precum și respectarea cu strictețe a circuitelor medicale din spitale și a regulilor de protecție împotriva infecțiilor intraspitalicești, atât din partea personalului medical, cât și a pacienților și vizitatorilor.

Politica Ministerului Sănătății este să peticească crizele care apar și trec, fără ca nimic fundamental să se schimbe, nici în îmbunătățirea infrastructurii spitalicești, nici în maniera în care sunt tratați pacienții în spitale. Că nu suntem în stare să folosim banii europeni gratis pentru spitale noi, cu asta ne-am lămurit, dar- în același timp- pacienții se îmbolnăvesc în spitale din cauza infecțiilor și asta este ceva ce trebuie și poate fi tratat imediat prin reglementări clare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.