Skip to content
Focus Recent VIDEO

Iohannis are un mesaj pentru românii din Anglia: Nimeni nu trebuie să își facă probleme! Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții!

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă miercuri, 16 ianuarie, în urma votului din Parlamentul britanic care a respins acordul negociat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Având în vedere că acolo se află foarte mulți români șeful statului le-a transmis să nu își facă probleme.

Pe de altă parte, foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, este mesajul transmis de președinte.

Klaus Iohannis a mai spus că nu s-au epuizat procedurile care pot duce, într-un final, la aprobarea acestui Acord și asta ar fi soluția cea mai bună.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui Acord sau dacă sunt poziții diferite în UE27. Și aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE27, deci noi care rămânem în Uniune, suntem uniți. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest Acord care a fost îndelung negociat și aprobat de UE27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE27 a aprobat acest Acord, Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet, UE27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare și e important de știut”, a mai explicat șeful statului.

Parlamentarii britanici, în marea lor majoritate, au votat respingerea acordului cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. 432 de parlamentari au votat împotriva documentului și doar 202 pentru. Votul a avut loc după doi ani și jumătate de negocieri pe un proiect de lege care prevedeau termenii plecării din blocul comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.