Skip to content
Recent

Motivare șocantă: baron PSD, ARESTAT în numele democrației

Citiți în cele ce urmează despre o motivare judecătorească șocantă: un baron local al Partidului Social Democrat (PSD) a fost ARESTAT în numele democrației.

Nu o spunem noi, ci însuși judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Bacău care pe 29 ianuarie a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean (CJ ) Bacău, Ionel Arsene (acuzat de trafic de influență), după ce aceeași instanță a admis contestația DNA la măsura controlului judiciar pronunțată de către Tribunalul Bacău.

Convorbirile purtate de Ionel Arsene, înregistrate ambiental, au caracter clandestin, iar încrederea acordată prin vot a fost afectată, ceea ce „conduce la erodarea însăşi a democraţiei”. Măsura arestului a fost necesară pentru a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică, se arată în motivarea arestării, citată de Mediafax.

„Convorbirile purtate de A.I. (Arsene Ionel – n.red.) şi înregistrate ambiental au un evident caracter clandestin. De asemenea, poate cel mai important dintre pericolele puse în evidenţă prin acuzaţia ce este adusă inculpatului este identificat tocmai în valorile sociale concrete ce se presupune că au fost lezate şi care au determinat apartenenţa traficului de influenţă la grupul infracţiunilor de corupţie. Prin fapta descrisă anterior inculpatul a declanşat noi valenţe dăunătoare încrederii în sistemul politic, pe care conştiinţa opiniei publice ar trebui să îl perceapă dincolo de orice suspiciune de corupere. Investirea de către cetăţeni a parlamentarilor cu puterea de a legifera şi a aleşilor locali cu puterea de a le administra bunurile presupune din partea acestora un comportament dincolo de orice suspiciune de corupţie. Înşelarea încrederii acordate conduce la erodarea însăşi a democraţiei şi este necesar ca aceiaşi cetăţeni, prin intermediul organelor judiciare, să beneficieze de instrumente ferme care să dovedească voinţa şi determinarea statului de a se proteja de faptele de corupţie ale reprezentanţilor săi cei mai înalţi. Lipsa unei riposte ferme a societăţii ar induce un puternic sentiment de insecuritate socială, de nesiguranţă în opinia publică, ar întreţine climatul infracţional devoalat public prin acuzaţia în materie penală adusă unui important lider politic local şi ar crea inculpatului şi celor tentaţi să comisă fapte similare impresia că pot persista în sfidarea legii, ceea ce practic ar echivala cu încurajarea tacită a acestora şi la săvârşirea unor fapte similare şi cu scăderea încrederii populaţiei în capacitatea de ripostă a justiţiei şi de protecţie a statului, fapt care în final s-ar repercuta negativ asupra actului de justiţie”, se arată în motivarea arestării preventive a lui Ionel Arsene.

Mai mult: magistratul CA Bacău arată că este necesară plasarea lui Arsene în regim de izolare şi supraveghere şi din cauza poziţiei sale influente în mediile politice, „din care provin mai mulţi martori”.

„În privinţa lui A.I. nu se remarcă existenţa unor situaţii personale deosebite, care, eventual, să îl vulnerabilizeze în condiţiile obişnuite de detenţie. La această constatare se adaugă caracterul de clandestinitate pe care îl relevă discuţiile înregistrate ambiental şi redate la dosarul cauzei, precum şi poziţia sa influentă în mediile politice din care provin mai mulţi martori, astfel că, pentru buna desfăşurare a procesului penal, este necesară plasarea inculpatului în regim de izolare şi supraveghere pentru 30 de zile”, a mai spus judecătorul.

Potrivit motivării, există un martor care ar fi arătat că Arsene i-a spus că va încerca să rezolve problema, în sensul că se va achita faţă de denunţător, la propunerea acestuia din urmă, în rate, întrucât nu are niciun ban pe moment, prima plată parţială urmând să aibă loc în cursul lunii octombrie 2017. Tot martorul precizează că Arsene a recunoscut datoria faţă de Gheorghe Ştefan, dar şi provenienţa ei, respectiv, înţelegerea politică pentru urgentarea unui dosar de incompatibilitate a Preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ în anul 2013, Cuţiţă Tărâţă, finalitate care nu s-a realizat.

Tot în susţinerea acuzaţiei se regăsesc la dosar mai multe procese-verbale de redare a înregistrărilor ambientale dintre martori, una dintre înregistrări având o însemnătate probatorie ridicată, pentru că „surprinde nemijlocit modul în care A.I. (Arsene Ionel – n.red.) se poziţionează faţă de pretenţia financiară a lui Ş.G. (Ştefan Gheroghe – n.red), provenienţa acestei pretenţii, dar şi răspunsul pe care martorul trebuie să îl transmită mai departe pentru rezolvarea problemei. Astfel, inculpatul afirmă în clar că trebuia să-l execute cineva pe T. C. (Culiţă Tărâţă – n.red.), că au pierdut amândoi, iar această pierdere nu o suportă doar el, însă îl va ajuta pe Ş.G. din prietenie, iar nu cu titlul de restituire a unei datorii. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bacău apreciază că aceste probe sunt suficiente pentru a reţine că „rezultă presupunerea rezonabilă că inculpatul a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, prin primirea sumei de 100.000 euro pentru ca acesta din urmă să-şi exercite indirect influenţa asupra lui H.G. (Horia Georgescu – n.red.), preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate, cu scopul de a-l declara incompatibil pe T. C. (în acea perioadă preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi preşedintele UNPR Neamţ)”, se arată în motivare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.